Sök:

Sökresultat:

9 Uppsatser om Trähus Gipsskivor - Sida 1 av 1

Totalkostnadsanalys gÀllande gipsskivor av klicktyp

En mycket stor del i alla nybyggnationer Àr byggandet av innervÀgg dÀr gips Àr huvudkomponenten. Denna process upptar en stor del av den totala byggtiden och Àr dÀrför intressant att studera samt försöka förbÀttra. Den hÀr studien syftar till att genomföra en totalkostnadsanalys av ett traditionellt innervÀggssystem för att sedan jÀmföra det med införandet av konceptet PL Wall, som Àr en klickvÀgg av gips. .

Skivverkan i volymbyggda trÀhus

Syftet med denna rapport Àr att ÄskÄdliggöra en mÀngd olika alternativ för hur skivor kan monteras pÄ trÀregelvÀggar. Förbindarmönster och skivmaterial varieras för att slutligen presentera olika alternativ för produktion av volymbyggda flervÄningshus i trÀ. För plywoodskivor finns tvÄ möjligheter till infÀstning i regelstommen om stommen Àr högre Àn 2400 mm, detta p.g.a. dess begrÀnsade dimensioner: - En kortling monteras i regelvÀggen och tvÄ vÀggskivor kan monteras pÄ höjden. Den dimensionerande bÀrförmÄgan för vÀggenheten uppgÄr till den minsta bÀrförmÄgan av de tvÄ ingÄende skivorna.

Uppkomsten av gipsspill i nyproduktion av villor och flerbostadshus

Byggbranschen Àr den nÀst största branschen i Sverige och sysselsÀtter direkt och indirekt en halv miljon mÀnniskor. Byggbranschens storlek gör den betydande för bÄde miljön och ekonomin, detta medför att en effektiv och fungerande byggbransch gynnar hela samhÀllet.Byggkostnaderna i Sverige har ökat avsevÀrt under de senaste Ären. Enligt Statistiska CentralbyrÄn har kvadratmeterkostnaden för byggnation ökat med 130 % under perioden 1995- 2009[1]. Denna utveckling beror delvis pÄ den ökade kostnaden för byggmaterial. Detta leder till att besparingsförsök i anvÀndning av dessa Àr av stor betydelse för att hÀmma denna utveckling. Detta examensarbete har sin fokus pÄ gipsspill i byggbranschen.

KnÀckning av trÀreglar

En stor andel av Sveriges enfamiljshus byggs i trÀ. VÀggen i ett sÄdant hus Àr typiskt en skivbeklÀdd regelvÀgg. MÄlet med detta examensarbete Àr att studera lastkapaciteten hos trÀreglar i sÄdana vÀggar. Olika randvillkor gÀller i de tre olika uppstÀllningarna som studerats. Genom att variera randvillkoren undersöks vilken inverkan en syll och en skiva har för att styva av knÀckning i veka riktningen.

Reducering av mÀngden avfall frÄn byggproduktionen: en
fallstudie av JMs projekt i KĂ€glinge

För att möta dagens och morgondagens miljökrav mÄste byggbranschen se över sina arbetsmetoder för hjÀlpa till att minska pÄfrestningen pÄ vÄr miljö. För att lyckas med detta mÄste arbetet med att minska mÀngden avfall vara ett prioriterat mÄl för bÄde företag och individ. Syftet med detta examensarbete Àr att belysa de metoder och tillvÀgagÄngssÀtt som finns för att minska mÀngden avfall och genom detta hjÀlpa JM med miljömÄlet att sÀnka mÀngden avfall frÄn byggproduktionen. Följande forskningsfrÄgor formulerades: ? Vilka fraktioner bidrar mest till vikten av avfall? ? Vilka byggdelar bidrar till mest avfall? ? Hur kan mÀngden avfall minskas? Detta arbete studerar data och kalkyler frÄn ett avslutat projekt i KÀglinge, söder om Malmö i SkÄne, som utfördes av JM AB.

Inverkan av glasullens densitet pÄ dess brandegenskaper

Fram till 1994 var det förbjudet att bygga hus högre Àn tvÄ vÄningar i trÀ, för att trÀ var ett brÀnnbart material. Plötsligt öppnar sig en ny marknad för trÀbyggnad i och med de nya bestÀmmelserna.Inom ramen för nordiska forskningsprojektet BrandsÀkra trÀhus [1] genomfördes omfattande brandprov av trÀregelkonstruktioner med isolering i huvudsak av stenull men Àven med glasull. Densiteten hos glasullen var 20 kg/m3. BerÀkningsmodellen som utvecklades och publicerades i den nordiska vÀgledningen ?brandsÀkra trÀhus? [1] gÀller sÄledes endast för glasull med densitet minst 20 kg/m3.

FlervÄningshus i trÀ : Fasadutformning med hÀnsyn till brand

Under stor del av 1900-talet var det enligt nordiska byggnormer förbjudet att anvÀnda trÀstommar i byggnader med fler Àn tvÄ vÄningar. 1994 upphörde förbudet och istÀllet infördes brandtekniska funktionskrav, vilket innebÀr att konstruktionen enbart mÄste uppfylla vissa krav och att material dÀrefter kan vÀljas fritt. I detta examensarbete har jag undersökt hur flerfamiljshus skall utformas med hÀnseende till brand och yttre pÄverkan, samt hur trÀ som byggnadsmaterial kan begrÀnsa den arkitektoniska utformningen. I GÀvle finns för tillfÀllet inga större flervÄningshus utformade helt och hÄllet i trÀ, dÀrför har studierna utförts i samarbete med GÀvle kommun. Examensarbetet bestÄr av en teoretisk del och en tillÀmpningsfas i vilken förslag pÄ byggnadsutformning arbetats fram, tÀnkt lokalisering för byggnaderna Àr GÀvle Strand.Dokumentationer frÄn liknande projekt visar att det varit relativt enkelt att fÄ byggnader i trÀ att uppfylla de brandtekniska krav som stÀlls.

Prefabricerade vÀggelement med pelar-balkstomme

Sedan mitten av 90-talet har trÀbyggnad fÄtt en plats pÄ byggmarknaden inom flervÄningshus. Det Àr framförallt pÄ konstruktionssidan som den största utvecklingen har skett. Produktionen har skett pÄ traditionellt vis med platsbyggnation. Den största fördelen med prefabricerade metoder Àr att delar av arbetet förflyttas frÄn byggarbetsplatsen till fabrik. Olika slags element kan tillverkas inomhus med industriella hjÀlpmedel, för att sedan transporteras till byggplatsen och monteras.

Structural Insulated Panels SIPS : utredning av lastupptagande förmÄga samt brandklassning

Sammanfattning Byggbranschen som sÄdan har över lÄng tid visat sig vara en mycket konservativ bransch. Gamla beprövade metoder och konstruktionslösningar tenderar att vÀljas före det som kan anses som nytt och oprövat. Under senare Är har dock ett stigande energipris samt den globala uppvÀrmningen drivit utvecklingen i en riktning dÀr energieffektiva byggnader efterfrÄgas i allt större omfattning. Detta medför en efterfrÄgan för nya material och byggnadssÀtt som kan ersÀtta eller komplettera de mer traditionella. Ett för i Sverige förhÄllandevis nytt byggnadssÀtt Àr att uppföra byggnader med Structural Insulated Panels SIPS. Dessa Àr konstruktionselement som anvÀnds för bÄde vÀggar och tak.